In de pers

27 maart 2018 Bijeenkomst Lerend netwerk 'Een buddy bij de wieg'

Op dinsdag 27 maart 2018 kwam het lerend netwerk van een buddy bij de wieg voor de derde keer bij elkaar. Het lerend netwerk werd in 2017 opgericht. De leden zijn alle buddywerkingen in Vlaanderen en Nederland die werken volgens het model van een buddy bij de wieg. We waren ditmaal te gast bij de buddy-collega's van Karel de Grote hogeschool in Antwerpen. Na een verdieping in de bijzonderheden van hun buddywerking en uitwisseling van ervaringen, volgde een workshop van Bindkracht. Bind-Kracht  is een initiatief van KdG en wil hulpverleners en begeleiders ondersteunen en versterken in het krachtgericht werken met mensen in armoede via onderzoek, methodiekontwikkeling, vorming en dialoog. We mochten luisteren naar het verhaal van een moeder die haar kinderen grootbrengt in kansarmoede. Om de dag af te sluiten was een bezoek gepland aan het Huis van het Kind Antwerpen.

27 februari 2018 Lanceringsevent 'Brooz'

Op 27 februari 2018 werd het vernieuwde Brooz-inleefspel voorgesteld tijdens een persmoment in het bijzijn van de ontwikkelaars , de designer Steven Theunis en onze sponser Soroptimist Scaldylis Gent. BROOZ is een kennis- en inleefspel dat ingezet wordt tijdens de vorming van (toekomstige) professionals en vrijwilligers die een kwetsbaar gezin begeleiden. Doordat de spelers tijdens het spel in de huid van een kwetsbare zwangere kruipen, leren ze om met een andere bril naar een broze of kwetsbare zwangerschap en jong ouderschap te kijken. Het spel werd ontwikkeld in Arteveldehogeschool en professioneel uitgegeven dankzij de sponsoring van Soroptimist Scaldilys Gent.   

Januari 2018 Elies Martens behaalt derde plaats VBOV-prijs bachelorproef 2017

Elies Martens, student aan de Arteveldehogeschool behaalt de derde plaats bij de uitreiking van de VBOV-bachelorproef 2017. Met haar werk, 'Zwanger zonder papieren' brengt ze de pre-, peri- en postnatale begeleiding van vrouwen zonder wettig verblijf in kaart. In de bachelorproef wordt een overzicht gegeven van wat er in België is, hoe de wetgeving in elkaar zit en hoe die in de praktijk geïnterpreteerd wordt. Elies ontwikkelde in haar praktijkdeel een flowchart om vroedvrouwen een houvast te geven in het kluwen van wetgeving en rechten. Deze bachelorproef werd begeleid door An De Craecker, buddy-medewerker en docent Arteveldehogeschool en Charlotte Verstraete, zelfstandige vroedvrouw. Met trots delen we graag het artikel dat verscheen in het tijdschrift voor Vroedvrouwen jan-feb 2018. PDF iconbap_elies_martens_zwanger_zonder_papieren_vbov_tijdschrift_2018.pdf

8 januari 2018 'Een buddy bij de wieg' in de franstalige pers 

Le quotidien du médécin publiceert een artikel naar aanleiding van de opstart van 'een buddy bij de wieg' in Asse (Huis van het Kind' in samenwerking met Erasmushogeschool in Jette. PDF iconcoachingperinatal_20180108.pdf

13 januari 2018 Artikel in tijdschrift Soroptimist Scaldylis

Naar aanleiding van de sponsoring van Soroptimist Scaldylis Gent voor het inleefspel 'Brooz' dat op 27 februari 2018 wordt gelanceerd tijdens een persmoment op Arteveldehogeschool Gent, werd een artikel geschreven. Het vernieuwde inleefspel is er nu in een professionele oplage van 10 spellen waardoor het op grotere schaal kan worden gespeeld. lees het artikel PDF iconhier

5 december 2017 'Dag van de vrijwilliger'

Bedankt aan de #vrijwilligers die zich samen met onze studenten Vroedkunde & Sociaal Werk inzetten voor 'Een buddy bij de wieg'! Jullie bouwen mee aan een betere toekomst voor kwetsbare gezinnen. #IVD2017 

 

 

 

 

 

 

1 december 2017 'Een buddy bij de wieg start op in Asse!'

In de randkrant van 1 december staat:" Het Huis van het Kind in Asse en de Erasmushogeschool Brussel starten met het project Buddy bij de wieg. Vanaf december begeleiden studenten vroedkunde kwetsbare, zwangere vrouwen tijdens de zwangerschap tot een jaar na de bevalling. "

"Ons hoofddoel is dat de moeder een gezond kind op de wereld zet en dat de toekomstige mama zich zo goed mogelijk kan voorbereiden op de bevalling. Veel kwetsbare zwangere vrouwen gaan nu veel te laat op consultatie bij een huisarts of een gynaecoloog. Dit verhoogt de kansen op complicaties tijdens de kraamperiode.’

‘De buddy heeft een belangrijke rol’, zeggen Simonne Jacobs, vrijwilligster bij het Huis van het Kind in Asse, Liesbeth Jorissen van Kind & Gezin en Marianne Vanbellinghen, docente aan de Erasmushogeschool en voordien tien jaar actief als vroedvrouw in Brussel. ‘Het project wordt deels gefinancierd door de Erasmushogeschool en de Koning Boudewijnstichting.’" meer lezen?

3 oktober 2017 'En buddy bij de wieg te gast op het colloquium kinderarmoede in brussel

De POD Maatschappelijke integratie organiseerde een studiedag om de uitwisseling te bevorderen van ervaringen op het vlak van kinderarmoedebestrijding in de steden. Dit colloquium was bedoeld voor steden, OCMW's en verenigingen die zich inzetten voor de bestrijding van kinderarmoede in België. Het richtte zich ook tot andere beleidsniveaus, tot onderzoekers en organisaties die actief zijn in dit domein. Wij gaven een workshop en stelden onze buddywerking voor. Buddy Riene ging met ons mee en getuigde over haar ervaringen als buddy. 

12 mei 2017: 'Inleefspel “Brooz” helpt vrijwilligers en professionals zorgen voor kwetsbare gezinnen

Serviceclub Soroptimist Scaldylis Gent vzw sponsort de productie van het inleefspel 'Brooz' van een buddy bij de wieg (voorheen: 'Fragile & Pregnant). De opleiding Vroedkunde van de Arteveldehogeschool ontwikkelde het inleefspel “Brooz” dat professionals uit de zorgsector, studenten en vrijwilligers toelaat om in de huid te kruipen van zwangere vrouwen in kwetsbare situaties. Dankzij het spel worden ze voorbereid op hun rol als ondersteuner van deze gezinnen, zowel tijdens de zwangerschap als na de geboorte. Het spel is één van de resultaten van het gelijknamige onderzoeksproject.

Dankzij de sponsoring door Serviceclub Soroptimist kan het ontwikkelde spel nu ook effectief in productie gaan.  Sylvie Wauters, voorzitter Soroptimist International afdeling Gent Scaldilys: “Dit is een project dat we bijzonder graag ondersteunen, het sluit aan bij onze visie om vrouwen een stem te geven, en kinderen een betere toekomst.”

Praktisch: Op vrijdag 12 mei werd een fundraising golftoernooi georganiseerd ten voordele van een Buddy bij de wieg in de Golf & Countryclub in Wortegem- Petegem. Tijdens dit evenement werd door Soroptimist een sponsoringcheque van 6000 euro overhandigd aan buddy's Liedewij Van de Broeck en Freya De Rave.

Lees hier het volledige persbericht.

19 april 2017: Resolutie betreffende het belang van borstvoeding

Op 19 april 2017 diende Kind en Gezin een voorstel tot resolutie in betreffende het belang van borstvoeding. Hierin staat te lezen dat extra inspanningen om borstvoeding te ondersteunen ook bij kwetsbare gezinnen erg belangrijk zijn. Initiatieven zoals ‘een buddy bij de wieg’ kunnen helpen drempels weg te werken die gezinnen weerhouden om hun kind lang moedermelk te geven. PDF iconvlaamse_resolutie_borstvoeding_kind_en_gezin-april_2017.pdf

2 januari 2017: "Ook kansarme gezinnen verdienen een goede start!"

In de Gentenaar verscheen een interview met Buddy-mama Veroniek en haar buddy Liedewij.

De Gentenaar (01/01/2017): Hogeschool koppelt studenten aan kwetsbare gezinnen: “Ook kansarme baby’s verdienen goede start”

Eén op de vijf Gentse kinderen wordt in armoede geboren. Om de vicieuze cirkel te doorbreken waarin die kinderen terechtkomen, koppelt de Arteveldehogeschool haar studenten vroedkunde aan kwetsbare gezinnen. Voor begeleiding op maat, vanaf de zwangerschap tot het eerste levensjaar. Mama Veroniek: “Buddy Liedewij hield zelfs mijn hand vast tijdens de bevalling.”

December 2014: Tijdschrift voor Welzijnswerk

Publicatie in het tijdschrift voor welzijnswerk (jg.38, nr. 344, dec 2014): Een buddy bij de wieg: perinatale coaching voor kwetsbare gezinnen. door: Annemarie Hoogewys en Els Goethals. Lees het artikel hier.

15 oktober 2010: Prinses Mathilde bezoekt de buddy's van de Arteveldehogeschool

Prinses Mathilde bracht een bezoekje aan de Arteveldehogeschool. Ze maakte kennis met de studenten en moeders van het project: ‘een buddy bij de wieg’. Daarbij ondersteunen studenten kansarme Gentse gezinnen bij de geboorte van een kind. Lees hier het nieuwsbericht.