Projecten

2019: Een buddy bij de wieg XL

Projectdoelstellingen: Buddy bij de wieg uitbreiden Gent breed door implementatie van buddy-vrijwilligers binnen de inloopteams. 

Looptijd: onbepaald

Met steun van: Kind en Gezin (mobiel aanbod vrijwilligers) (25000 euro jaarlijks)

Beschrijving: Het buddyproject ‘Een buddy bij de wieg XL, is een uitbreiding van het buddyproject ‘een buddy bij de wieg’ dat in 2009 werd ingebed in het curriculum van de bacheloropleidingen Vroedkunde en Sociaal Werk van Arteveldehogeschool Gent (Ahs). Het betreft een samenwerking tussen de inloopteams van Kind en Gezin (K&G) Gent, in eerste instantie vzw De Sloep en Arteveldehogeschool Gent. De Sloep zal hierbij voor de inloopteams de uitvoerende partner zijn, steeds in samenspraak met de andere inloopteams.  

De opgebouwde ervaring en knowhow van ‘Een buddy bij de wieg’ rond rekrutering, vorming, matching, intervisie, … zal vanuit Arteveldehogeschool overgedragen worden naar de inloopteams. Daarnaast vormt de jarenlange expertise rond laagdrempelige, integrale ondersteuning aan kwetsbare gezinnen met jonge kinderen en het werken rond opvoedingsondersteuning en ouders versterken in hun ouderrol vanuit de inloopteams een meerwaarde. Het werken met vrijwilligers naast studenten, het gezinnenbestand uitbreiden en dit alles verankeren binnen een organisatie van het werkveld betekent een duidelijke volgende stap voor de huidige werking van ‘een buddy bij de wieg’. 

Doelgroep zijn kwetsbare gezinnen die woonachtig zijn in 1 van de 25 wijken van Gent met minstens 1 kind onder de leeftijd van 2,5 (eerste 1000 dagen (vanaf -9 maanden) tot schoolgaande leeftijd). De begeleiding kan aanvangen tijdens de (prille) zwangerschap of na de geboorte zolang het kind de leeftijd van 2,5 jaar niet bereikt heeft en heeft geen rigide eindpunt.

2017: Digitalisering en professionele druk van inleefspel 'een buddy bij de wieg'

Projectdoelstellingen: digitalisering van het inleefspel van 'een buddy bij de wieg' en professionele druk in 10 oplages. 

Looptijd: 2017

Met steun van: Serviceclub Soroptimist Scaldilys Gent (6000 euro)

Beschrijving: Serviceclub Soroptimist Scaldilys Gent organiseerde op 12 mei 2017 een sponsering om het inleefspel van ‘een buddy bij de wieg' financieel te ondersteunen. De bacheloropleidingen Vroedkunde en Secundair onderwijs van de Arteveldehogeschool ontwikkelden dit bordspel. Het laat professionals uit de zorgsector, studenten en vrijwilligers toe om in de huid te kruipen van zwangere vrouwen in kwetsbare situaties. Het spelen van dit spel helpt hen zich beter voor te bereiden op hun maatschappelijke opdracht in het werken met kwetsbare gezinnen. Dankzij de sponsoring kon een professionele firma het design verbeteren en de mogelijkheid voor digitale druk voorzien. Zo kunnen meer spelen worden geproduceerd waardoor het spel nu ook op grotere schaal kan gespeeld worden. lees hier het persbericht.

2016-2017: Een buddy bij de wieg krijgt subsidies van de Vlaamse overheid

Projectdoelstellingen: verdere uitbouw van 'een buddy bij de wieg' om de toegankelijkheid en de continuïteit binnen het zorglandschap te vergroten voor aanstaande en jonge gezinnen in maatschappelijk kwetsbare situaties. Dit gebeurt via:

  • het uitbreiden van het bestaand aanbod met een vrijwilligersluik in regio Gent;
  • het opstarten van twee nieuwe buddy-satellieten in Vlaanderen: St-Niklaas en Ronse;
  • het opzetten van een lerend netwerk waarin bestaande buddywerkingen elkaar versterken.

Looptijd: 1 december 2016 - 30 november 2017

Met steun van: Vlaams Minister Liesbeth Homans (103.000 euro)

Beschrijving: Vlaams Minister voor Armoedebestrijding Liesbeth Homans besliste 103.000 euro toe te kennen aan het project 'Buddy bij de wieg'.  “De student biedt laagdrempelige ondersteuning en kan het gezin ook begeleiden naar dienst- en hulpverlening”, aldus Minister Homans.  “Bovendien zorgt dit project er ook voor dat de studenten zelf meer inzicht verwerven in armoede en beter voorbereid worden op de arbeidsmarkt.” Lees hier het volledige persbericht van het kabinet van Minister Homans: 

PDF iconeindrapport_een_buddy_bij_de_wieg_2016-2017.pdf

2013-2014: projectmatig wetenschappelijk onderzoek 'Een diamant is voor altijd!'

Projectdoelstellingen: Kwalitatief onderzoek naar de ervaren baat bij gezinnen, zorgverleners en studenten in het buddyproject

Looptijd: 2013-2014

Met steun van: Arteveldehogeschool, pwo-middelen

Beschrijving: Zowel studenten, gezinnen als dienstverleners ervaren de buddywerking als erg zinvol. Met het oog op implementatie op grotere schaal, gebeurde er een evaluatie van de ervaren baat in het project. Van januari tot april 2013 werden 30 participanten (families, studenten en zorgverleners) geïnterviewd. Uit de gegevens, die kwalitatief werden verwerkt, kwamen volgende resultaten naar voor. Het buddymodel draagt een aantal unieke elementen in zich als nieuw model van hulpverlening aan kwetsbare zwangeren en als onderwijsmodel voor toekomstige professionals.

Het levert een bijdrage aan de kansen voor kansarme gezinnen om hun kinderen een zo goed mogelijke start te geven: via praktische, administratieve en verbindende ondersteuning kan de buddy daar een belangrijke hefboom betekenen naar een betere leefsituatie, en dit op permanente basis. Het model levert unieke leerkansen op voor studenten om kennis en attitude op te bouwen in de zorg aan kansarme zwangeren: het herkennen en erkennen van kwetsbaarheid, het actief in dialoog gaan met mensen in een situatie van kansarmoede, en samen met hen de beste opties benutten.

Het model draagt ook bij tot het vormen van een zorgnetwerk rondom het gezin. Een gedegen ondersteuning vanuit de school en een doorgedreven communicatie met de omringende zorgverleners is essentieel. Samenwerking in een overlegplatform, waarbij de zorgverleners een actievere rol spelen in de buddybegeleiding, verdient aanbeveling, De betrokken partijen zijn voorstander van het model op korte en lange termijn. Brede implementatie van het model biedt de mogelijkheid tot verdere evaluatie.

Via dienstverlening en toegepast onderzoek wil de Opleiding bachelor in de Vroedkunde van de Arteveldehogeschool Gent de drempels van zwangere gezinnen die leven in kansarmoede naar de perinatale zorg verlagen. Een adequaat zwangerschapstraject leidt immers ook naar optimale kansen voor moeder en kind. Lees hier het volledige onderzoeksrapport.

2012-2013: Implementatie van een Gents buddy-netwerk voor kansarme gezinnen

Projectdoelstellingen: In het dienstverleningsproject ‘Een buddy bij de wieg’ begeleiden studenten Vroedkunde en studenten Maatschappelijk Werk een kansarm gezin gedurende zwangerschap, geboorte en jong ouderschap.

Looptijd: 2012-2013

Met steun van: Minister Lieten - Vlaams Ministerie van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin (49719 euro)

Beschrijving: In een één-op-één traject neemt de student de rol op van coach van het gezin. Zijn taak bestaat uit het geven van emotionele ondersteuning, gezondheidsvoorlichting en informatieve ondersteuning, doorverwijzing naar de medische en sociale zorg, concrete hulp bij praktische taken, het gezin ondersteunen in administratieve procedures. Binnen een netwerk van partners uit medische en sociale sector rondom het kansarm gezin fungeert de buddy als facilitator van een multidisciplinaire samenwerking en tracht zo optimale startkansen te bieden aan het kind en zijn gezin. Het buddyproject is een nieuw model in zijn context. Het put zijn sterkte onder andere uit zijn laagdrempeligheid (de drempel voor de gezinnen is lager bij een student dan bij een professioneel zorgverlener), zijn sterke lokale verankering (netwerk van lokale spelers) en zijn economische rationale (werken met semiprofessionele vrijwilligers).

2012-2013: Een buddy bij de buik: een laagdrempelige Oost-Vlaamse website omtrent zwangerschap

Projectdoelstellingen: De ontwikkeling van een laagdrempelige website voor een specifieke doelgroep: kwetsbare zwangeren

Looptijd: 2012-2013

Met steun van: de Provincie Oost-Vlaanderen

Beschrijving: De website ‘Een buddy bij de buik’ werd vanuit de ervaring van het buddyproject ontwikkeld als een online wegwijzer voor dezelfde doelgroep van kwetsbare zwangeren. Vragen over anticonceptie, zwangerschapswens, ongewenste zwangerschap, het verloop van de zwangerschap en de bevalling, administratieve en financiële hulp worden eenvoudig beantwoord en aangevuld met de juiste links naar professionele organisaties. De site is volledig toegankelijk in het Nederlands, Frans, Engels en Turks. Dit project werd gerealiseerd met de steun van de provincie Oost-Vlaanderen. Om naar de website 'Een buddy in de buik' te gaan, Klik hier.

2012-2013: Wat er is en wat er nodig is… om in Vlaanderen goed geboren te worden.

Projectdoelstellingen: Verkennend onderzoek naar de perinatale zorg in Vlaanderen

Looptijd: 2012-2013

Met steun van: Koning Boudewijnstichting (56.051 euro)

Beschrijving: Het rapport ‘Wat er is en wat er nodig is…om in Vlaanderen goed geboren te worden’ verkent het perinatale zorglandschap in Vlaanderen en onderzoekt welke knelpunten en opportuniteiten het huidige aanbod heeft om optimale kansen te bieden aan alle zwangere en jonge gezinnen.

Via literatuur-en documentonderzoek, via een online bevraging bij een brede groep van perinatale zorg- en dienstverleners en via verdiepend kwalitatief onderzoek worden belangrijke aangrijpingspunten naar voren gebracht. Verbinding van sociale en medische zorg, aansluiting van prenatale zorg met kinderzorg en aandacht voor diversiteit worden concreet gemaakt aan de hand van suggesties van zorgverleners en voorbeelden van goede praktijk uit het buitenland. In beide landsdelen werd dit rapport uitgevoerd in opdracht van de Koning Boudewijnstichting.

2010-2012: Laattijdige aanmelding van zwangerschap in Gent

Projectdoelstellingen: Kwalitatief en kwantitatief onderzoek 'Laattijdige aanmelding van zwangerschap in Gent'

Looptijd: 2010-2012

Met steun van: ​Arteveldehogeschool, pwo-middelen

Beschrijving: In het Projectmatig Wetenschappelijk Onderzoek ‘Laattijdige aanmelding van zwangerschap in Gent’ werd het laattijdig aanmelden voor prenatale zorg, een bijna constant gegeven bij de buddy-gezinnen, nader bekeken. Laattijdige aanmelding voor prenatale zorg is een multifactorieel proces en is gekoppeld aan een aantal determinanten, zo blijkt uit een kwalitatief en kwantitatief onderzoek in Gent.

Tegelijk heeft het gevolgen voor de zwangerschapsuitkomst. Vanuit de concrete verhalen van laattijdige aanmelders werd gezocht naar aanbevelingen om de reis van de zwangerschap niet te starten met een ‘homerische omzwerving’, maar op tijd in de zorg alle kansen voor een goed traject te benutten.

2009-2010:  'een buddy bij de wieg, perinatale coaching in kansarmoede'

Projectdoelstellingen: Project Kansarmoede

looptijd: 2009-2010

Met steun van: Koning Boudewijnstichting (8000 euro), Cera (6000 euro), Porticus (40000 euro)

Beschrijving: Een netwerk opzetten van vrijwilligers om kansarme jonge ouders te coachen tijdens de zwangerschap en de eerste periode na de geboorte.