Win-win oplossingen (model)

Situering en doel

“Op zoek gaan naar de win-win betekent dat de betrokkenen samen een oplossing creëren die men elk afzonderlijk op basis van eigenbelang niet zou hebben gevonden. De gezamenlijke oplossing heeft een meerwaarde voor elke deelnemer en overstijgt het eigenbelang. Zij vergroot de speelruimte, zodat geen van de partijen echt hoeft in te leveren.” (Kaat s& Opheij (2014), p. 101)

Model

Een win-win oplossing verschilt wezenlijk van het onderhandeld compromis. Bij een compromis doet men beiden water in de wijn om tot een tussenoplossing te komen. Bij win-win voer je “moedige gesprekken”, door zowel je eigen belang voor 100% in te brengen en tegelijk voor 100% open te staan voor het belang van de andere. Men noemt dit soms ook de positie van de constructieve confrontatie.

Kaats & Opheij geven een aantal aandachtspunten voor een win-win-aanpak:

< >Definieer het thema van de samenwerking niet te eng, maak ruimte om niet alleen ‘koekjes te verdelen’ maar ook om een grotere taart te bakkenGa creatief aan de slag en bedenk verschillende opties of oplossingsrichtingenKom samen tot voorkeursoptiesDefinieer met elkaar ‘pakketten’ die tot toegevoegde waarde voor alle partijen leidenDoe je uiterste best om het voorstel beter te makenGebruik ook prioriteitsstelling, timing en fasering om tot optimalisatie van de samenwerking te komen

Meer lezen

Kaats & Opheij (2014), Leren samenwerken tussen organisaties. Deventer: Vakmedianet