Getemperd vertrouwen (model)

Situering en doel

Werken met/vanuit vertrouwen heeft belangrijke voordelen. Een vertrouwelijke werksfeer brengt positieve energie, vermindert spanning en stress, vergroot de werktevredenheid, stimuleert het leren en het inspelen op opportuniteiten …. Maar het kan ook negatieve gevolgen hebben: misbruik van vertrouwen, verlies van kritische zin, naïviteit, … Aan de andere kant levert werken vanuit wantrouwen ook voordelen op: bescherming tegen misbruik, ingebouwde controle, strikte opvolging van kosten en resultaten. Wantrouwen heeft echter ook zijn prijs: hoge kosten van controle, relationele verzuring, stress, gemiste kansen, …

Het model van getemperd vertrouwen, kiest een middenweg en nodigt uit om in elke situatie je positie te bepalen.

Model

Getemperd vertrouwen (Marloes Callens) onderscheidt zich van blind of naïef vertrouwen of van wantrouwen als basishouding. Het zoekt een middenweg: vertrouwen als regel, met wantrouwen als redelijke uitzondering. Solomon & Flores spreken in dit verband van authentiek vertrouwen: bewust kiezen open te zijn, terwijl je ook weet dat er risico’s aan verbonden zijn.

In deze visie kun je je positie tussen vertrouwen en wantrouwen bepalen, rekening houdend met de situatie en de context:

  • Je kan kwetsbaarheid aanvaarden in ruil voor potentieel hogere baten (deze zijn wel in zekere mate onzeker)
  • Je kan kwetsbaarheid vermijden om zekerheid in te bouwen en het minimum-resultaat veilig te stellen

In elke situatie kun je kijken of er ruimte is voor risico’s, dan wel of controle en veiligheid primeert. Je kunt ook kijken hoe groot de nood is aan vertrouwen en of er tijd is om vertrouwen op te bouwen.

Onderstaand diagram kan je helpen om jouw beginsituatie in te schatten:

Meer info

Presentatie door Marloes Callens (KULeuven) op een studiedag van Pronet (augustus 2016).

Flores F. & Solomon, R.C., (2003) Building trust – In: Business, Relationships and Life. Oxford University Press USA