Gesprek op voeten (werkvorm)

Situering en doel

Deze vorm van gespreksvoering komt uit de “Deep Democracy”-benadering. Ze helpt om relatief snel verschillende meningen of reacties in kaart te brengen en kan ook bij grote groepen gebruikt worden. Het Gesprek op Voeten vraagt een open ruimte zonder tafels en stoelen.

Deze gespreksvorm kan als opstart / ijsbreker ingezet worden en heeft dan eerder het karakter van een brainstorm. Later in het proces kan het dienen om meer helderheid te verkrijgen of ter voorbereiding van besluitvorming.

Werkwijze en verloop

Startpunt is altijd een thema of kwestie waar men meer duidelijkheid over wil of dat men wil exploreren. Als het thema voor iedereen helder is, kan het Gesprek op Voeten starten.

Iedereen staat in een kring. Iemand die een statement wil brengen over de kwestie, zet een stap naar voren en formuleert kernachtig zijn mening. Diegenen die het er mee eens zijn gaan achter deze persoon staan. Wie het er niet mee eens is blijft staan of verwijdert zich.

Iemand anders geeft vervolgens zijn mening, na eerst een stap naar voren te zetten. Ook nu gaat iedereen die het er mee eens is achter deze persoon staan. Enzoverder. Op deze manier “golft” het gesprek door de ruimte. Je mag ook van mening veranderen of jezelf tegenspreken.

Als begeleider ga je steeds naast de persoon staan die een statement maakt, ter ondersteuning en bevestiging. Soms helpt het om de mening te versterken door hem kort en krachtig te samen te vatten. Je kan ook als facilitator naast iemand gaan staan die alleen in de ruimte staat en vragen om “eens hardop te denken”.

Het is niet de bedoeling om over een statement te gaan discussiëren. Als je het niet eens bent met een bepaald aspect, dan doe je zelf een afwijkend statement. Je kan ook luidop een vraag ter verduidelijking stellen en kijken hoeveel mensen ook met dezelfde vraag zitten.

Best afronden als blijkt dat de groep neigt naar eensgezindheid, of wanneer twee polariteiten zichtbaar worden. Of wanneer de spankracht uit het gesprek verdwijnt (bv. veel onderlinge gesprekken of juist veel stiltes).

Meer lezen

Bron: Kramer, J. (2014), Deep Democracy. De wijsheid van de minderheid. Utrecht: Schouten & Nelissen