ION-tandwielen (model)

Situering en doel

Het voortdurend samenspel tussen de 3 niveaus (individu, organisatie, netwerk = ION) stellen we graag voor als 3 tandwielen die op mekaar ingrijpen. Zoals bij de versnellingsbak van de auto, is het belangrijk om te schakelen, rekening houdend met de staat van de weg en de verkeerssituatie rondom jou.

Model

Net zoals ionen een (positieve of negatieve) lading hebben, zo heeft ieder van de 3 niveaus een “lading”: er zit hoop en vrees (link)in; er zitten belangen, behoeftes, waarden en interesses (link) in. Deze spelen (bewust of onbewust) mee in de gesprekken en interacties.

Deze drie niveaus zijn een realiteit bij het samenwerken tussen organisaties. Er is niks mis met de “lading” die vanuit deze 3 niveaus meespelen. Het ene niveau is ook niet beter dan het andere. Ze hebben alle drie bestaansrecht.

Het is wel een voordeel als men zich bewust is van de “lading” op de 3 niveaus. Eerst en vooral vraagt dit bewustzijn van de eigen belangen en perspectieven op deze 3 niveaus. Anderzijds is het belangrijk dat men interesse kan opbrengen voor de 3 perspectieven van de andere partners. Als men in staat is om vanuit dit bewustzijn met openhartigheid te spreken over deze 3 niveaus, dan speelt de lading niet meer onder tafel, maar kan ze constructief boven de tafel gehanteerd worden.

Kunnen schakelen en balanceren tussen de 3 niveaus betekent dat je

  • in staat bent om van perspectief te wisselen (bij jezelf)
  • in staat bent om perspectieven te combineren (tussen jou en de anderen)
  • in staat bent om vanuit neutraliteit te kijken (los te komen van je eigen ‘lading’), zodat je onbevooroordeeld en met interesse het geheel kunt overschouwen

Tenslotte nog deze gedachte: op de weg van ME naar WE, is er eerst erkenning nodig van ME (mijn organisatie en ik) en dan ontstaat er ruimte voor WE.

Bron- Pronet