Geluidsmetingen (Audiologie)

Expertisecentrum

Deze expertisecel helpt je om problemen op vlak van geluid, lawaai en gehoor aan te pakken.

Over ons

Waarom is een geluidsmeting nodig voor jouw bedrijf?

Geluid en lawaai zijn in onze maatschappij niet meer weg te denken, zo ook op de werkvloer. Zonder het treffen van de juiste voorzorgsmaatregelen kan schadelijk lawaai gehoorverlies veroorzaken. Tot op vandaag blijft slechthorendheid door lawaai één van de meest voorkomende beroepsziekten.Blootstelling aan schadelijk lawaai kan naast een permanent gehoorverlies ook tinnitus, hyperacousis en oorpijn veroorzaken. Daarnaast brengt dit ook vaak psychologische gevolgen met zich mee.

Gevolgen op de werkvloer

Gehoorverlies heeft belangrijke nefaste gevolgen op de werkvloer:

  • De communicatie wordt moeilijker.
  • Verminderde veiligheid: de kans op arbeidsongevallen neemt toe. Waarschuwingssignalen worden bijvoorbeeld niet meer gehoord.
  • Ziekteverzuim neemt toe.
  • De productiviteit daalt.

Een geluid hoeft niet schadelijk te zijn om toch als hinderlijk ervaren te worden. Hierdoor kan de concentratie en productiviteit van de werknemer afnemen. Een veilig én aangenaam geluidsklimaat creëren in jouw bedrijf is dus voordelig voor zowel werkgever als werknemer!

Onze aanpak

Een goede samenwerking staat tijdens het hele proces centraal voor ons. We werken nauw samen met alle betrokken partijen (preventieadviseur, medische dienst, bedrijfsarts...). Op deze manier willen we rekening houden met de noden van werkgever én werknemer. Wanneer je een geluidsmeting aanvraagt, doorlopen we samen 5 stappen:

1. Kennismaking

Tijdens een verkennend gesprek leren we jou en jouw bedrijf kennen: wat is jullie vraag? Doorheen het hele proces blijft een nauwe samenwerking belangrijk.

2. Meetstrategie

Op basis van de vraag stellen we een meetstrategie op. We overlopen samen wat de geluidsmeting voor jouw bedrijf concreet zal inhouden.

3. Geluidsmeting

We voeren de geluidsmetingen zorgvuldig en grondig uit. Deze kan ofwel een sonometrie, dosimetrie of frequentieanalyse zijn, of een combinatie.

4. Rapportering

De meetgegevens worden geanalyseerd. We gaan na of de voorschriften uit de Codex over het welzijn op het werk gerespecteerd worden.
De bevindingen worden in een overzichtelijk, toegankelijk en rechtsgeldig rapport samengevat. Tijdens een persoonlijke gesprek lichten we het rapport toe.

5. Actieplan

We stellen een actieplan op en zoeken samen naar oplossingen. Indien nodig en gewenst bieden we opleiding en voorlichting aan in het kader van preventie en sensibilisering.

Ons aanbod

Onze referenties

Voor de bepaling van een optimale gehoorbescherming voor de luchthavenwerknemers zijn geluidsmetingen onontbeerlijk. SONahs voert deze metingen grondig uit en overtreft steeds onze verwachtingen. Na uitvoering worden de resultaten toegelicht en gekaderd. Het rapport van SONahs is gedetailleerd en omvat tevens duidelijke adviezen.
Marc Hoppenbrouwers
Occupational Health & Safety Counsel - Human Resources Brussels Airport Company
Audiologie

Over ons

Met meer dan 15 jaar aan opgebouwde expertise bieden we geluidsmetingen op maat aan. We bieden voor de studenten van de bacheloropleiding Audiologie de kans om de brug te leggen tussen theorie en praktijk binnen de preventieve audiologie.

Team:
Annelies Bockstael (Master of Science en expert akoestiek)
Hanne Messely (Master in de Audiologische Wetenschappen en projectleider)
Anke Bruggeman (Master in de Logopedische Wetenschappen, Bachelor in de Audiologie en verantwoordelijke metingen)
Nele Dufourmont (Bachelor in de Logopedie en Audiologie, Master in Gezondheidsbevordering en verantwoordelijke metingen)

Vragen? Neem contact op