Examens?

10 tips om je examenperiode succesvol door te komen!

 

1. Maak een planning en hou je er aan. Plan de dag voor je examen niets in en gebruik die dag om af te werken wat je nog niet kon doen en om alles te herhalen. Zorg ook voor een dagelijkse to do lijst. Welk vak ga je vandaag studeren? Welke hoofdstukken? Welke bladzijden? Meer uitleg over hoe je een blokplanning maakt vind je hier.

2. Zoek een aangename studeerplek. Voldoende plaats, verse lucht, veel licht en geen rommel. Spreek met je huis- en/of studiegenoten af wanneer je wel of niet gestoord wil worden en wanneer jullie samen kunnen pauzeren. 

3. Zorg voor regelmaat. Begin en stop steeds op hetzelfde uur en probeer om de 50 minuten een korte pauze in te lassen (bijv. de trap op en af lopen, een glas water halen, een raam open zetten...) en om de 3 uren een langere pauze (eten, sporten, bellen met vrienden...). Ga af en toe naar buiten en beweeg. Je zal zien dat je concentratie meteen hoger is. 

4. Stop afleiders (bijv. smartphone, tablet) weg op een plaats waar je ze niet kan zien (bijv. in een andere ruimte). Schakel meldingen uit zodat je niet verleid wordt om systematisch op je toestel te kijken. Probeer niet te multitasken, dit leidt af.

5. Studeer actief. Dat wil zeggen: met pen en papier. Schrijf kernwoorden op en maak schema's, schrijf opsommingen die je vanbuiten moet kennen in het kort op als test enz. Dat mag klad zijn, het dient enkel voor jezelf om ervoor te zorgen dat je niet vervalt in het passief lezen en herlezen van stukken tekst.   

6. Beantwoord voorbeeldexamenvragen en verzin zelf goede examenvragen. Je kan ze uitwisselen met medestudenten om te checken of jullie allebei de leerstof onder de knie hebben. 

7. Als je een stuk ingestudeerd hebt, (video)bel met een medestudent en leg de leerstof uit. Geef voorbeelden waar mogelijk. Dit is een heel effectieve studiestrategie én je hebt sociaal contact.

8. Herhaal. Herhaal. Herhaal. Dat blijkt wereldwijd een van de meest effectieve studiestrategiën. 

9. Kom je in tijdsnood? Selecteer de belangrijkste stukken leerstof en studeer die in. Doe geen "nachtje door", zeker niet de nacht voor je examen. Tijdens je slaap wordt de leerstof die je overdag memoriseerde opgeslaan in je lange termijn geheugen. Heb je niet voldoende slaap? Dan is de kans groot dat je een deel van de leerstof vergeten bent.

10. Eet en drink voldoende op de dag van je examen. Kijk niet meer in je cursus als je aankomt op de campus. Blijf rustig, lees alle vragen door en beantwoord eerst de vragen die je weet of waar je je redelijk zeker bij voelt. 

Veel succes met je examens!

 

Veel gestelde vragen

- Ik kan mij niet concentreren. Wat moet ik doen?

Als je al langer dan 3 u aan je bureau zit, neem dan een lange pauze van minstens een half uur. Ga naar buiten, drink water en eet iets gezond. Probeer het daarna opnieuw. Lukt het niet om je te concentreren op een bepaald vak? Leg het even weg en studeer een ander vak. Ga voor jezelf na op welk moment van de dag je het meest geconcentreerd bent en plan het moeilijke vak dan in. Kan je je niet concentreren door je GSM, je laptop of tablet? Leg ze in een andere kamer of installeer een (tijdelijke) websiteblocker (bijv. 'Cold Turkey', 'FocalFilter' of 'KeepMeOut'). Probeer ook eens de app 'Forest'. Je kan ook je meldingen uitschakelen of je toestel volledig uitschakelen. Probeer niet te multitasken, dit leidt af. 

- Is het goed om een nachtje door te blokken?

Neen, en zeker niet de nacht voor je examen. Tijdens je slaap wordt de leerstof die je overdag memoriseerde opgeslaan in je lange termijn geheugen. Heb je niet voldoende slaap? Dan is de kans groot dat je een deel van de leerstof vergeten bent. Bovendien zorgt dit voor retro-actieve storingen: je kennis van eerder bestudeerde leerstof verdwijnt naar de achtergrond en zal tijdens het examen onvoldoende paraat zijn. Het laatste stuk leerstof is dan goed gekend maar de andere stukken kan je moeilijker ophalen.

- Mag ik verschillende vakken op één dag studeren?

Je kan dit zeker doen, bijvoorbeeld als je merkt dat je niet meer geconcentreerd of gemotiveerd bent. Zorg er wel voor dat je een zinvol geheel van leerstof afwerkt voor je aan een ander stuk begint. Stop dus niet midden in een hoofdstuk.

- Studeer ik best op de computer of op papier?

Dit is afhankelijk van student tot student, ieder heeft zijn eigen voorkeuren. Onderzoek toont aan dat je minder details onthoudt als je van op een scherm studeert. Als je dus op de computer studeert, neem dan zeker de tijd om voldoende diepgaand en gedetailleerd te studeren. Ook schrijven werkt trouwens beter dan typen om leerstof te onthouden.  

- Waar studeer ik best?

Je studeert best in een ruimte waar het stil is en waar je natuurlijk licht hebt. Zorg ook dat je voldoende plaats hebt om je boeken, cursussen en papieren open te leggen. Begin altijd met een opgeruimde en nette bureau zonder afleiders. Stop ze weg, op een plaats waar je ze niet kan zien.  

- Hoeveel uren moet ik per dag studeren?

In een niet-examenperiode stellen we de 40-uren werkweek voorop. Je zou dan per week ongeveer 40 uren moeten spenderen aan je studies, als je een voltijds studietraject opneemt. In de examens kan dit natuurlijk oplopen, zeker als je gedurende het jaar systematisch onder die 40 uren zat. Wees dus eerlijk met jezelf. Ben je goed voorbereid begonnen aan de examenperiode? Dan volstaat het waarschijnlijk om 8 u per dag te studeren. Moet je bepaalde leerstof voor de eerste keer verwerken? Dan zal je snel aan 10 à 12 uren studietijd per dag zitten.

- Mag ik muziek aanzetten tijdens het studeren?

Ja, maar let op met het soort muziek. Ook al denk je dat de muziek je aandacht niet afleidt, uit onderzoek blijkt dat gesproken stemmen automatisch een deel van je aandacht vragen. Muziek waarin niet gezongen wordt, bijv. klassieke muziek of instrumentale muziek, zorgen daarom voor veel minder (of geen) afleiding. Een piano-nocturne van Chopin? Of liever wat brainpower van Mozart?