Plannen

Een planning is een effectief hulpmiddel om je studietijd efficiënt te benutten en te combineren met je naschoolse activiteiten. Het biedt een overzicht van al je taken/groepswerken/deadlines/… waardoor je minder snel zaken uit het oog zal verliezen en je bij het naderen van je deadlines niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Toch is niet elke planning even effectief. Zorg er daarom steeds voor dat je planning

 • realistisch en haalbaar is. Maak een planning op maat van je eigen kennen en kunnen. Houd rekening met je capaciteiten en je individuele situatie. Schrijf niet dat je 12 uur zal studeren op een dag als je op dit moment eigenlijk maar 6 uur per dag werkt. Bouw liever geleidelijk aan op tot je het voor jou gewenste aantal studie-uren per dag/per week bereikt.
 • concrete doelen heeft. Noteer letterlijk wat je wanneer zal doen.
 • flexibel is en reservetijd bevat. Bouw een buffer in voor onvoorziene omstandigheden (bijv. een taak duurde langer dan je had ingeschat, een hoofdstuk uit het handboek was moeilijker dan verwacht).
 • een goed evenwicht bevat tussen inspanning en ontspanning. Voorzie af en toe een pauze zodat je je gedachten kan verzetten. 

Hoe ga je te werk?

Stap 1: Bepaal je tijdsbesteding

Stap 2: Maak een to do lijst

Voor je begint te plannen is het belangrijk om een zicht te hebben op welke taken,examens,deadlines… je allemaal hebt. Een hulpmiddel om dit voor elk vak in kaart te brengen is de to do lijst:

 • Lijst al je vakken op
 • Vul per vak onderstaande zaken aan:
  • Wat moet ik concreet doen/studeren op korte termijn (deze week) en op lange termijn (dit semester)?
  • Welke taken zijn prioritair (= dringend en belangrijk)? Om dit te bepalen, kan je gebruik maken van het prioriteitenkwadrant van Eisenhower.
  • Hoelang zal ik aan elke taak bezig zijn? Plan beter te veel tijd in dan te weinig. Er kan altijd iets onverwacht gebeuren… Wees ook realistisch en schat de tijd in op basis van je eigen ervaringen.
  • Zijn er belangrijke deadlines voor dit vak? Noteer deze alvast. 

Stap 3: Plannen maar!

Hieronder vind je drie soorten planningen. Het is handig om eerst een semesterplanning te maken. Vervolgens stel je week per week een planning op. Bij het naderen van de blok en de examens stel je ten slotte een examenplanning op. 

Hieronder vind je een korte handleiding en een sjabloon per planning. 

Maak je liever je planning in een app? Maak kennis met Microsoft To Do.

Benieuwd hoe je jouw planning nog kan verbeteren? Hier vind je een checklist. Ga bij jezelf na welke tips je reeds toepast en wat je in de toekomst wil uitproberen.

Vind je het moeilijk om je te concentreren tijdens het studeren? Probeer de pomodoro-techniek. Hierbij deel je je taken op in blokken van 20 minuten.