Hoe ga je te werk?

 1. Start meteen.
  Goed begonnen, half gewonnen is ook hier van toepassing!
  Een semester gaat sneller dan je denkt en voor je het weet is het tijd om de examens voor te bereiden. Wanneer je voldoende tijd wil hebben om alle fasen van actief leren te doorlopen, plan je naast je werk voor taken/stage ook de verwerking van cursussen. Neem een kijkje op onze planningspagina en ga onmiddellijk aan de slag. 

 2. Bekijk grondig de inhoudstafel, titels, ondertitels en markeer slim.  
  Deze fase is cruciaal om alles wat je verder leest in de cursus te kunnen situeren. De titels vertellen je waarover het vak gaat, het geheel van die titels vormt de kapstok van je cursus. Wanneer je deze kapstok gaandeweg memoriseert, kan je tijdens de test of het examen de vraag beter situeren. Je weet meteen in welk hoofdstuk je het antwoord op de vraag kan terugvinden.
  Ga aan de slag met de inhoudstafel.

  Wil je het bewerken van de inhoudstafel inoefenen? Dat kan in deze oefening. Vergelijk je resultaat met de verbetersleutel. Je kan ook oefenen op een inhoudstafel uit je eigen cursussen. Probeer structuur aan te brengen via markering en bekijk nadien onze checklist.  

 3. Neem een actieve houding aan tijdens de lessen. Ontdek hier wat je best (niet) doet tijdens de les. Je vindt ook heel wat tips in onze notitiewijzer! Daarnaast bestaan er heel wat handige apps die je kunnen helpen bij het noteren.

  Wil je graag oefenen op het volgen van hoorcolleges? Via online-sessies kan je jouw luister- en noteervaardigheden trainen en ontwikkelen. Vergelijk na afloop je notities met de checklist. Je kan deze checklist ook gebruiken voor de notities die je tijdens de les nam.  
   
 4. Krijg inzicht in je eigen leerstijl.
  Er zijn verschillende manieren waarop je zaken kunt leren. Afhankelijk van de situatie gebruik je een bepaalde leerstijl. Ontdek hier wat jouw leerstijl is en hoe je deze kan toepassen.
   
 5. Ga op zoek naar studietips.
  Probeer te achterhalen wat de docent precies van je verwacht. Zoek eerst naar leerdoelen, de examenvorm, studietips... in je studiewijzer of in de ECTS-fiches. Meer info over de verschillende evaluatievormen (open vragen, multiple choice, portfolio,...) vind je op de website Studielicht.

 

Heb je een vak waarin vooral digitaal studiemateriaal aan bod komt?
Kijk dan zeker eens naar onze studietips voor digitaal leren!