Wil je de nieuwe kennis onthouden en kunnen toepassen op het examen of in concrete praktijksituaties? Dan is het nodig om die kennis (tot 3 keer) grondig te herhalen!

Hoe ga je te werk?

 • Herhaal en test jezelf tot je het écht goed kan.
  Sla bijvoorbeeld je cursus lukraak open, lees de titel en probeer te vertellen wat je over dit onderdeel weet.
  Neem je schema bij de hand en wandel een ommetje door je buurt... De kapstok van je cursus zou voldoende moeten zijn om honderduit te vertellen over dat onderwerp in je cursus.
   
 • Studeer idealiter 3 keer:

  1ste keer: Meteen nadat het hoofdstuk afgerond werd in de les: lezen, verwerken en schematiseren.
  2de keer:  Tijdens de blokperiode: schematiseren en memoriseren.
  3de keer:  Enkele dagen voor het examen opnieuw memoriseren.

 • Controleer jezelf!
  Maak jezelf niets wijs. Iets begrijpen betekent nog niet dat je zelf een antwoord kan formuleren.
  Controleer je antwoorden op juistheid en volledigheid. Gooi je cursus dus niet aan de kant, maar gebruik hem om te controleren of je alles correct hebt gememoriseerd.

Het belang van een goede planning!

Veel studenten stellen geheugenwerk (memoriseren) uit tot vlak voor het examen onder het moto: "Wat ik nu leer, weet ik over 4 weken toch niet meer".  De fase van memoriseren (stap 4) is echter al volop bezig wanneer je aan het structureren (stap 2) en schematiseren (stap 3) bent!

Ook al memoriseer je op dat moment nog niet bewust, door actief met je leerstof bezig te zijn, leer je als vanzelf bepaalde inhouden. Wanneer je zoekt naar inzicht en structuur worden immers zenuwbanen getrokken in je hersenen die later terug worden opgeroepen. 

Bij het bewust memoriseren (stap 4) ga je deze banen versterken, wat ervoor zorgt dat je eerder opgedane kennis snel uit je geheugen kan oproepen op bijvoorbeeld een examen.

Opgelet! Doe dit geheugenwerk niet allemaal in 1 keer maar spreid dit over verschillende korte periodes.
Goede planningsvaardigheden zijn hier cruciaal!

Heb je alle stappen doorlopen en denk je alles onder de knie te hebben? Maak deze syntheseoefening. Heb je alles goed ingestudeerd? Test het in dit mini-examen.