De kleine denker + I See Faces

Workshop voor maximum 20 leerlingen | gerelateerd aan opleiding Educatieve bachelor kleuteronderwijs

Deel 1 -  De kleine denker: hoe ontwikkelen kinderen hun denken?
Kinderen worden in het dagelijks leven geprikkeld en uitgedaagd om zelfstandig en creatief oplossingen te zoeken. Zij verwerven gaandeweg inzicht in tijd, ruimte, hoeveelheid ...  In deze workshop word je geconfronteerd met je eigen denkpatronen en leer je hoe deze vanaf jonge leeftijd worden opgebouwd.

Deel 2 -  I See Faces: een combinatie van drama, media, poppenspel en beeld
Heb jij dat ook wel eens dat je gezichten in levenloze objecten ziet? Een lichtschakelaar kan plots een leuk gezichtje worden, je herkent een figuur in de wolken of je ziet een figuur in een koffievlek op de tafel... Dit fenomeen inspireert tekenfilm-animatoren, poppenspelers, kleuters, maar ook wij zijn erdoor gebeten.  We gaan in deze sessie zelf aan de slag met beschouwen en creëren, we ontdekken, fantaseren, maken en spelen. We verdiepen ons in het objectentheater en proberen je blik te verruimen.

Donderdag 21/11/2019 van 13u tot 16u [inschrijvingen afgesloten]

Zit nu toch eens stil + Verkennen van spel, ontwikkeling en spelbegeleiding

Workshop voor maximum 20 leerlingen | gerelateerd aan opleiding Educatieve bachelor kleuteronderwijs

Deel 1 - Zit nu toch eens stil! Of toch niet? Kinderen zijn bewegers.
Het niveau van motorische vaardigheden tijdens de kindertijd ligt aan de basis van de ontwikkeling van een gezonde, fitte en veilige levensstijl. Deze vaardigheden ontwikkelen zich niet van nature, maar door een interactie van het kind met zijn of haar omgeving. Deze interactie heeft als doel dat de kinderen op een eenvoudige manier verschillende bewegingspatronen exploreren. Kleuters exploreren en experimenteren graag in een uitdagende speel- en leeromgeving. Op die manier leren ze hun eigen lichaam kennen en worden ze bewegingsvaardiger.
In deze workshop verken je actief een aantal bewegingsoefeningen voor jonge kinderen via exploreren en experimenteren met allerhande klein hanteermateriaal.

Deel 2 - Verkennen van spel, ontwikkeling en spelbegeleiding bij het jonge kind.
Grenzen verleggen door te experimenteren met verschillende materialen. In deze workshop ontdek je, door zelf te experimenteren met verschillende materialen, hoe kinderen spelen en welke spelvormen zich voordoen in de kleuterklas.

Kleuters en muziek, spelend ontwikkelen + De kleine onderzoeker

Deel 1 -  Kleuters en muziek… spelend ontwikkelen.
Is het jou ook al opgevallen dat jonge kinderen dol zijn op muziek? Betekent muziek enkel plezier of is er nog meer aan de hand? Tijdens deze workshop staan we stil bij de meerwaarde die muziek kan bieden in de ontwikkeling van kleuters.

Deel 2 - De kleine onderzoeker.
Jonge kinderen zijn nieuwsgierig en willen alles onderzoeken. Als kleuters materialen of voorwerpen zien in hun omgeving willen ze er het fijne van weten. Ze stellen vragen als ‘Wat is dit? Waarvoor dient dat? Waarom is dit zo?’. Vrij snel willen ze een daadwerkelijk en proefondervindelijk antwoord krijgen en manipuleren, verkennen en onderzoeken ze de zaken. ..
In deze workshop bekijken we hoe we bij kleuters die onderzoeksgerichte houding levendig kunnen houden en stimuleren. We focussen ons op de domeinen natuur en techniek. Net als kleuters starten we met zelf de handen uit de mouwen te steken: wat ontdekken we?

Donderdag 21/11/2019 van 13u tot 16u [inschrijvingen afgesloten]

Verkennen van spel, ontwikkeling en spelbegeleiding + Heb je gehoord wat ik zeg?

Deel 1 -  Verkennen van spel, ontwikkeling en spelbegeleiding bij het jonge kind.

Deel 2 -   Heb je gehoord wat ik zeg? Kinderen bouwen aan taal.
Luister je wel eens naar de taal van jonge kinderen? Verbaas je je er dan ook over hoe vlug en creatief ze taal leren? In de workshop 'taal' kom je op een actieve manier meer te weten over de taalontwikkeling van kinderen.

Donderdag 21/11/2019 van 13u tot 16u [inschrijvingen afgesloten]

GPS-mapping in the urban jungle

Workshop voor maximum 25 leerlingen | gerelateerd aan opleiding Educatieve bachelor secundair onderwijs

Je brengt campus Kattenberg in kaart en in 3D. Dankzij satellieten kunnen we dat met een nauwkeurigheid als nooit voorheen. Je leert omgaan met GPS en eenvoudige grafische ICT-toepassingen in een GIS-omgeving. Je werkt aan de onderzoekscompetenties van de specifieke eindtermen wetenschappen.

Campus Kattenberg Arteveldehogeschool

Donderdag 21/11/2019 van 9u tot 12u [inschrijvingen afgesloten]