Basisworkshop "Het Rijk der spelen"

Inhoud

Het Rijk der Spelen: Hoe kan je educatief ondersteunen (cf. MeMoQ) zonder ‘schooltje te spelen’? Hoe maak je de ambitie uit het decreet BOA waar om een kindgerichte, uitdagende en speelse omgeving te bieden? Deze vorming helpt (een team) begeleiders en verantwoordelijken héél concreet om een speelvisie en rijke speelpraktijk te ontwerpen, aan de hand van 10 verschillende invalshoeken.

We dagen elke deelnemer uit om het perspectief van het spelende kind in te nemen en op die manier écht kindgericht te denken. We definiëren begrippen als procesgericht werken, creativiteit, verrijking, speelimpulsen en activiteiten. We inspireren, maar speuren ook naar de reeds aanwezige sterktes, talenten en overtuigingen om duurzaam te innoveren. Om kinderen alle speelkansen te bieden die ze verdienen. Want hoe gevarieerder en intenser een kind kan spelen, hoe breder het ontwikkelt.

Aanpak

Via krachtige illustraties verkennen we 4 pijlers die inspelen op maatschappelijke en pedagogische tendensen rond spelen: kindgericht, verrijkend, creativiteitsstimulerend en procesgericht. De 10 invalshoeken worden via korte, krachtige en actieve werkvormen doorlopen, waarna we inspirerende, herkenbare speelverhalen – verteld uit kindperspectief – lanceren. In kleine deelgroepjes gaan deelnemers de invalshoeken selecteren waar ze het meest goesting voor voelen om hun tanden in te zetten. Ze gebruiken de speelverhalen, een selectie van pedagogische kaders én krachtige reflectievragen om dit toe te passen op de eigen speelpraktijk. Tot slot worden de concrete ideeën gedeeld en speuren we samen naar gedragen pedagogische termen om in de speelvisie op te nemen.

Praktisch

  • Hoe lang?
  • Aantal deelnemers? 
  • Wij komen naar jouw organisatie en nemen jouw team mee in deze inhoud 

Ter info
Wil je graag een stapje verder gaan met deze materie? Het is zeker ook mogelijk om meteen ook een verdiepende module bij te boeken.