ClimateFactory

Wat is de ClimateFactory?

De ClimateFactory is een vrijwillige en open coalitie van studenten, personeel en externen, die klimaatvraagstukken binnen Arteveldehogeschool willen aanpakken.

Klimaatacties, mobility shifts, energievreters, duurzame voeding, zero waste, deeleconomie, gedeelde tuinen,… De klimaatthema’s worden bepaald door de ClimateFactory zelf en in subgroepen vormgegeven. Dit kan op vrijwillige basis of in het kader van een lesonderdeel, een bachelorproef, een ontwerp- of stageopdracht. Making a difference, has never been so easy!

Zin om deel uit te maken van deze dynamische community? 

  • Je kan hier registreren om je als vrijwilliger/geïnteresseerde op te geven voor één of meerdere van de thema's waar we nu rond werken (zie onder).
  • Je kan hier registreren voor de nieuwsbrief.
  • Je kan ons volgen op Instagram.
  • Vragen of suggesties? Mail ons! ClimateFactory@arteveldehs.be of contacteer één van de coaches: Elena Lievens of Bea Merckx

Dit zijn de taskforces! Iedereen welkom!

Food for Thought in De Kantiene 

Deze subgroep ijvert voor een grotere verkoop van duurzame voeding en wil minder voedselverspilling, een mindshift naar meer vegetarische en/of veganistische keuzes, een drastische vermindering van single-use verpakkingen, meer en betere waterkraantjes, meer fairtrade voeding, doggy bags, een Artevelde TooGoodToGo app én het deksel op een gemeenschappelijke suikerpot. 

Energievreters 

Deze subgroep wil de energievreters te lijf gaan! Hoe kunnen we vermijden dat lichten en verwarming blijven aanstaan? Waarom worden computers ’s nachts niet uitgeschakeld? Hoe krijgen we een “energetische besparingsweek” gelanceerd?  

Mobility shift @Artevelde 

Deze subgroep neemt het woon-campusverkeer onder de duurzame loep en wil de autosolist vervangen door fietsen, openbaar vervoer en druk voetgangersverkeer. Sensibiliseringsacties en autovrije weken liggen in het vooruitzicht! 

Mobility shift goes international 

Deze subgroep focust op duurzame internationale mobiliteit van en naar Arteveldehogeschool. Personeel en (Erasmus)studenten zijn back on track met de nachttrein, een vakantieplan, duurzame reismogelijkheden, …  

Biodiversiteit, vergroening en green oxygen walls  

Deze subgroep kweekt groene vingers! Studenten en personeel willen groenten kweken en/of ophalen om ze nadien in de soep te draaien. Denk pompoenen, courgetten, plantenbakken, eco potgrond, bio zaaigoed en soep om je vingers af te likken. We willen plantenmuren creëren en bij uitbreiding ook groene daken op de campussen om CO2 om te zetten in zuurstof en hittestress te verminderen in zomerse perioden. De zoektocht naar (externe) technische expertise is ingezet en waar is de bioloog/natuurdeskundige die weet welke planten waar moeten groeien? 

Op automatische frisdrankpiloot leven? No thanks! 

Deze subgroep wil de automaten verduurzamen. Geen plastic flesjes meer, een grotere verkoop van fairtrade producten en een fruitautomaat op elke campus? 

Paperless Office 

Deze subgroep wil papier resoluut bannen uit Arteveldehogeschool! Bachelorproeven en taken worden niet meer op papier afgegeven en bewaard maar bijgehouden in een digitale collectie van de mediatheek, cursussen en boeken kunnen digitaal aangekocht worden, paperless vergaderen wordt het nieuwe normaal, … 

Fair ICT at Artevelde  

Deze subgroep wil de ecologische impact van ICT-aankopen op Arteveldehogeschool onderzoeken en verduurzamen.