Visie
Buurtcampus is een project van Arteveldehogeschool dat inzet op het verweven van de campus en de buurt: we brengen de buurt naar de campus en de campus naar de buurt. We leiden onze studenten op in en met de buurt en geven een plaats aan de buurtbewoners en -organisaties in de campus.
In de toekomst wil Arteveldehogeschool zijn campussen niet langer geïsoleerd in de ruimte zien staan maar maken ze deel uit van het sociale, culturele en economische weefsel van de buurt en de stad. We willen bruisende, permeabele campussen die behoren tot de publieke ruimte en waar hoger onderwijs in contact komt met de lokale gemeenschap, organisaties, scholen, overheden en bedrijven.
Om buurt en campus met elkaar te verweven zetten we met het project ‘buurtcampus’ in op nieuwe samenwerkingen, innovatieve werkwijzen, wederzijdse kennismaking en aangepaste infrastructuur. We versterken wat er al is en maken plaats voor wat nog kan komen. We brengen hindernissen en drempels in kaart, speuren naar opportuniteiten en bouwen aan duurzame netwerken. We planten zaadjes voor het onderwijs van de toekomst.
De uitbouw van een nieuwe campus biedt opportuniteiten om nieuwe wegen te verkennen, bestaande partnerschappen uit te diepen en nieuwe partnerschappen aan te gaan, maar ook bestaande campussen zijn een hefboom in dit verhaal. We zetten de campus in als instrument in de ontwikkeling van individu, groep, buurt en maatschappij. Het finale resultaat van dit project is een methodiek die andere instellingen, ook niet onderwijsinstellingen, zal mobiliseren om hun patrimonium en de buurt beter met elkaar te kunnen verenigen.
Onze doelen
- We streven naar een breed aanbod voor formeel en informeel leren dat een antwoord biedt op de noden van zowel onze studenten als de diverse actoren in de buurt. Dit aanbod is zichtbaar en wordt benut door een breed publiek.
- We streven naar open en toegankelijke campussen waar buurtorganisaties laagdrempelig en eenvoudig gebruik kunnen maken van de ruimte en de faciliteiten die de campus te bieden heeft. Zo kunnen buurtorganisaties bijvoorbeeld eenvoudig een vergaderruimte reserveren.
- De ruimtes in en rond de buurtcampussen met een publiek karakter, zoals cafetaria, mediatheken, studiezalen en tuinen zijn vrij en laagdrempelig toegankelijk voor de buurt. Zo brengen we de buurt binnen in en rond de campus en faciliteren we wederzijdse kennismaking tussen studenten en buurtbewoners.
- De studenten van Arteveldehogeschool worden opgeleid in en met de buurt. Studenten krijgen leerkransen in de campus en in de buurt via een nauwe samenwerking tussen opleiding en middenveld.
- Arteveldehogeschool wordt een actieve participator in de buurt en maakt actief deel uit van buurt- en stadsnetwerken.Via de deelname aan lokale netwerken verkleinen we de kloof tussen de campus en de buurt en treden we op als gelijkwaardige partner in de ontwikkeling van buurt en stad.
- Met het buurtcampus project streven we naar een gedeelde en gedragen filosofie waarbij studenten, docenten en medewerkers de visie van buurtcampus kennen, doorleven en uitdragen naar buiten. Zo wordt Arteveldehogeschool een zichtbare en bereikbare partner in de buurt. Buurtbewoners en organisaties vinden vlot de weg naar een aanspreekpunt om samenwerking met de campus te bespreken en vorm te geven.