In het tweede jaar komen onze studenten twee keer op een secundaire school terecht, telkens voor een observatie- en participatieweek en twee weken actieve stage, waarin ze per onderwijsvak wekelijks 5 uur lesgeven.

Tijdens deze stageperiodes worden ze begeleid door de vakmentoren op de stageplaats én komt een hogeschooldocent uit de onderwijsvakken of domeinen langs. De docent evalueert de stages, samen met de (vak)didactische kennis die studenten op de hogeschoolcampus opdoen, op basis van de competentiematrix.

Stageplaatsing en -organisatie

Studenten kiezen in het tweede jaar zelf hun stageplaats, de aanvragen gebeuren via lerarenstage.be. Het stagecontract moet uiteraard ondertekend zijn voordat de stage begint. Studenten zijn verplicht aanwezig op de introductiemomenten van hun stageschool en worden hiervoor vrijgesteld van eventuele lessen op de hogeschoolcampus.

Stageperiode 1 (SP1): 21/10/2024 -22/11/2024

21/10-25/10: ingroeiweek met richtinggevend drie uur observatie/vak &  twee uur participatie/vak.
12/11-22/11: twee weken actieve stage met richtinggevend vijf uur lesgeven per vak per week.

Stageperiode 2 (SP2) : 10/03/2025 - 02/05/2025

10/03-14/03: ingroeiweek met richtinggevend drie uur observatie/vak &  twee uur participatie/vak.
21/04-02/05: twee weken actieve stage met richtinggevend vijf uur lesgeven per vak per week.

 

Bij de plaatsing en roostering van onze studenten vragen we enkele zaken in overweging te nemen:

  • Studenten fysica nemen bij voorkeur geen stage op binnen lessen natuurwetenschappen in de eerste graad.
  • Studenten biologie en natuurwetenschappen nemen bij voorkeur geen stage op binnen lessen fysica. Studenten biologie opnemen mogen ook natuurwetenschappen geven. 
  • Studenten PAV mogen ook MAVO geven. 
  • Een student project kunstvakken kan breed ingezet worden binnen de artistieke of muzische werking van een school -  in uren artistieke vorming, artistieke projecten of projectweken, atelierwerking...
  • Ook een student plastische opvoeding kan breed ingezet worden. Artistieke vorming is zeker een optie, maar hou er rekening mee dat de student binnen de opleiding voornamelijk een focus krijgt op beeldende kunst. Idealiter komt die terecht in vakken die daar nadrukkelijker aandacht voor hebben, bv. uren beeld.
  • Een student muzikale opvoeding staat voor de stage van het tweede jaar idealiter in vakken met een nadrukkelijke focus op Muziek. Vanaf het derde jaar kan die student ook breder ingezet worden, bv. in uren artistieke vorming.
  • Studenten PO of MO die combineren met PK kunnen uiteraard altijd breed ingezet worden.
  • Studenten haartooi en bio-esthetiek lopen voor beide periodes stage in dezelfde secundaire school.
  • Studenten gezondheidsopvoeding lopen voor beide periodes stage in dezelfde secundaire school met de volgende indeling:
    • Ingroeiweek:
      • Observatie: min. vier uur voor gezondheidsopvoeding en drie uur voor het andere vak
      • Participatie: vier uur voor gezondheidsopvoeding  (indien mogelijk en in overleg met de hogeschool) en drie uur voor het andere vak
    • Actieve stage:
      • Per week vier uren praktijk gezondheidsopvoeding 
      • Per week vier uren theorie gezondheidsopvoeding 
      • Vijf uur/week voor het andere vak

Stage-invulling en opvolging na de stage

Studenten observeren minimaal drie lessen per vak en participeren in twee lessen. Mentoren bepalen in overleg met de student welke taken worden uitgevoerd tijdens participatielessen. De mentor engageert zich ertoe ten laatste tijdens de observatieweek de lesonderwerpen voor de actieve stage door te geven.

Per onderwijsvak geven studenten vijf uur les per week. Voor elke les wordt een lesfiche gedeeld met de mentor voor feedback. Tijdens de les vult de mentor het begeleidingsdocument aan en gebruikt dit al basis voor mondelinge feedback na de les. Als de mentor niet direct beschikbaar is, wordt er een geschikt moment voor feedback gepland. 

Studenten vullen in de week na hun stage een balansopdracht in, waarin ze hun groei op verschillende competenties evalueren. Een link naar deze digitale balansopdracht wordt via mail gedeeld met de mentor, die reageert op wat de student schrijft, bevestigt, ontkracht en dus zijn/haar/hun inschatting van de student geeft.

Mogen we vragen dit binnen de week na ontvangst van de e-mail in te vullen? De stagebegeleider vanuit de hogeschool gaat hier dan verder mee aan de slag.