De favoriete kinder- en jongerenboeken volgens onze respondenten
Dit artikel is een bloemlezing van de favoriete kinder- en jeugdboeken van onze respondenten. We kregen maar liefst 423 keer een antwoord op de optionele open vraag: “Welk boek uit je kindertijd bleef je bij?”. Wat we ontvingen is een lijst vol waardering, verwondering en ook nostalgie. Daarbij lazen we regelmatig: “Hmm, zo moeilijk kiezen.” Hopelijk kan het een bron van inspiratie zijn.
Een aantal auteurs komt vaak terug in de antwoorden. Het boek dat het vaakst werd doorgegeven, is ‘Kruistocht in spijkerbroek’ van Thea Beckman. Naast dit zeer populaire epos bleven ook veel andere boeken van Beckman hangen zoals ‘Kinderen van moeder aarde’, ‘Hasse Simonsdochter’ of ‘Triomf van de verschroeide aarde’.
Hasse Simonsdochter van Thea Beckman.
Historische roman? Check! Favoriete jeugdboekenauteur? Check! Vrijgevochten vrouwelijk hoofdpersonage, dat op mij als jong meisje een onvergetelijke indruk maakte? Check!
De aanwezigheid van Jan Terlouw in dit lijstje zal niet verbazen. Klassiekers zoals ‘De Koning van Katoren’, ‘Oorlogswinter’ of ‘Briefgeheim’ maken deel uit van het collectieve geheugen van de Teacher Tapp-respondent. Eveneens aanwezig in het excellente geheugen van onze respondenten is Annie M.G. Schmidt. Iedereen heeft waarschijnlijk ooit zitten bladeren in ‘Pluk van de Petteflet’ of ‘Jip en Janneke’.
Een vierde naam die klinkt als een klok is Roald Dahl. Met ‘Matilda’, ‘De GVR’, ‘Sjakie en de chocoladefabriek’ of ‘De heksen’ zorgt hij voor aardig wat leesplezier. Zijn fantasierijke boeken blijven generatie na generatie zorgen voor uren leesplezier.
Een recentere serie die kinderen en jongeren begeesterde, is de Harry Potter-reeks van J.K. Rowling. Hermelien, de familie Wemel, Voldemort of Zweinstein zijn namen die bij velen een belletje doen rinkelen. Een respondent laat weten dat die zelfs een tattoo van Harry Potter heeft.
Nog in ons taalgebied kunnen we niet om de boeken heen van Marc de Bel. ‘Blinker’, ‘Het ei van oom Trotter’ of ‘De zusjes Kriegel’, allemaal passeren ze de revue. Voor heel wat respondenten hebben de boeken van Dirk Bracke een belangrijke rol gespeeld. ‘Het uur nul’, ‘Het Engelenhuis’, ‘Blauw is bitter’, allemaal boeken van Bracke die bij velen een gevoelige snaar raakten.
Deze auteur vinden we in het Noorden. Astrid Lindgren verblijdde ons met ‘Pippi Langkous’, ‘Ronja de roversdochter’ of ‘De gebroeders Leeuwenhart’. Andere auteurs die we regelmatig terugvonden, zijn: Paul Kustermans, Anthony Horowitz, Johan Ballegeer, Bart Moeyaert …
Wereldwijde klassiekers vonden ook hun weg naar onze lijst: ‘Catcher in the Rye’ van Salinger, ‘Het Achterhuis’ van Anne Frank, ‘Bonjour tristesse’ van Sagan, ‘De hut van Oom Tom’ van Harriet Beecher Stowe en zelfs ‘Ilias’ van Homerus.
Dit zijn een aantal series die genoemd worden: ‘Tiny’ (Gilbert Delahaye e.a.), ‘Pietje Puk’ (Henri Arnoldus), ‘De Vijf’ (Enid Blyton) of ‘Dik Trom’ (C. Joh. Kieviet) en aardig wat respondenten geven aan dat ze fervente striplezers waren en zijn: ‘Jommeke’, ‘Suske en Wiske’, ‘Rode ridder’ …
Onze respondenten gaven niet enkel fictie door. Voor een aantal onder hen was non-fictie al even belangrijk. Zo is de serie ‘Ooggetuigen’ prominent aanwezig in een aantal boekenkasten.
We sluiten af met een aantal unieke reacties. De papa van een respondent las met veel liefde voor uit ‘Simon en Saartje’. Een respondent leest elk jaar, uit nostalgie, ‘De Rode Prinses’ en, het eerder vermelde, ‘Kruistocht in Spijkerbroek’. ‘Morgen is blond’ (Maria Jacques) is een boek dat al drie keer werd aangekocht door een respondent zodat het boek zeker niet verloren gaat.
In ieder geval bedankt voor al het enthousiasme.