Wat als leraren het onderwijsbeleid mogen maken?

Op 9 juni 2024 vinden er in België federale, Europese en regionale verkiezingen plaats. De meeste partijprogramma's zijn intussen bekend, met een oplijsting van een heleboel beleidsmaatregelen. Maar waar is de plaats van onderwijs in al deze programma's?

Het Teacher Tapp Team spitte alle beschikbare partijprogramma's door, op zoek naar beleidsmaatregelen specifiek voor het onderwijsveld. We kwamen uit op een selectie van 9 stellingen die we een week lang paarsgewijs aan jullie zullen voorleggen. Welke maatregel krijgt voor jou de prioriteit?

Wanneer 9 stellingen paarsgewijs met elkaar gecombineerd worden, ontstaan er maar liefst 36 mogelijke combinaties. Om 'overbevraging' te vermijden, verdelen we ons Teacher Tapp-panel in twee groepen: elke groep krijgt zes dagen lang elke dag drie mogelijke combinaties voorgelegd in de app. Het eindresultaat wordt een rangschikking van 9 beleidsmaatregelen: "Als je als politieke partij iets wilt doen op het gebied van onderwijs, dan vinden leraren en andere onderwijsprofessionals dat je vooral dit moet doen."

Kanttekeningen

  • We vragen jou om een keuze te maken tussen twee mogelijkheden. 'Niet van toepassing' is helaas geen optie hier. Bij een paarsgewijze vergelijking kunnen we slechts twee antwoordmogelijkheden aanbieden om nadien een statistische berekening te kunnen doen. Het kan dus best voorvallen dat je je niet (helemaal) herkent in de aangeboden opties.
  • Kiezen is verliezen: na het lezen van de partijprogramma's kwamen we uit op meer dan 20 beleidsmaatregelen. Omdat we alle stellingen tegenover elkaar willen afwegen zonder jullie te overstelpen, moeten we ons beperken tot een selectie. Er zijn dus mogelijk maatregelen die je mist in de lijst.
  • Ongetwijfeld zullen bepaalde stellingen gevoelig liggen. Via de app kan je eenvoudig met ons in contact komen als je hierover iets wenst te delen.

Inspiratie

We lieten ons voor dit experiment inspireren door onze collega's uit het Verenigd Koninkrijk en Nederland die ons dit al voordeden. Klik door voor de resultaten van Teacher Tapp UK: Labour Party Education Policies: Ranked by Teachers! en Teacher Tapp Nederland: Als leraren het onderwijsbeleid zouden maken.