Welke kinderboeken uit jouw kindertijd herken jij?

Op onze open vraag ‘Welke populaire kinderboekenreeksen las je in je kindertijd’ kwam er veel reactie. 254 Teacher Tappers deelden hun favoriete kinderboeken(reeksen) met ons. Een greep uit de resultaten … 

De Vijf van Enid Blyton werd vaak vernoemd. De reeks gaat over vier kinderen en een hond, die samen mysteries oplossen als amateurdetectives. Het eerste boek – ‘De vijf en het gestrande goudschip’ - verscheen al in 1942. 

Tiny kan zeker niet ontbreken in deze lijst. Wist je dat de naam van de Franstalige oorspronkelijke uitgave 'Martine' was?

Ook onze dierenvriend Pietje Puk (Henri Arnoldus) komt meermaals in de lijst terug. Maar dat is niet het enige Pietje dat populair blijkt, want Pietje Bell (Chris van Abkoude) passeert ook meermaals de revue. En herinner je je nog Pinkeltje? Het mannetje met witte baard en puntmuts, dat zo groot is als een pink maar toch geen kabouter is? Of Dik Trom, “Het is een bijzonder kind, en dat is-ie”. Daarnaast heb je o.a. nog de De olijke tweeling, Het dolfijnenkind en Het arendsoog. Er werd heel wat afgegriezeld met Kippenvel van R.L. Stine en Griezelbus van Paul Van Loon. De jeugdboekenserie Hoe overleef ik (Francine Oomen) vertelt het verhaal van Rosa Van Dijk, een meisje dat in de puberteit komt en in elk boek ouder wordt. De babysittersclub van Ann Martine werd maar liefst 26 keer vermeld! Ook de avonturen van Winnetou, een van de bekendste fictieve indianen, mag hier niet ontbreken. Enkele Teacher Tappers geven aan dat het toenmalige aanbod in de dorpsbibliotheek heel bepalend was voor hun keuze. 

De Lemniscaatreeks en eigenlijk alles wat er in de plaatselijke bibliotheek te vinden was.

Zeer geliefde auteurs zijn o.a. Marc De Bel (bv. Blinker, De zusjes Kriegel, De Boeboeks …), Roald Dahl (bv. Sjakie en de chocoladefabriek, Matilda), Thea Beckman (bv. Kruistocht in spijkerbroek) en Anthony Horowitz (bv. Alex Rider, Grieselstate, De kracht van de vijf …). Ook boeken van Jan Terlouw (bv. Oorlogswinter, Koning van Katoren), Dirk Bracke, Guus Kuijer (bv. Madelief), Carry Slee, Anke De Vries (bv. Blauwe Plekken) en Astrid Lindgren (bv. Pippi Langkous) werden duidelijk gesmaakt. 

 

Het zijn niet echt reeksen, maar ik las echt alles van Roald Dahl en dan alles van Thea Beckman. Daarna voelde ik me echt een beetje verloren.

Veel Teacher Tappers brachten duidelijk veel tijd door met strips, zoals Jommeke, Suske & Wiske, Asterix & Obelix, De Rode Ridder, Kuifje en Kiekeboe. Oh, en kennen jullie nog de reeksen Eendjes, Uiltjes en Okapi’s? Nostalgie! 

 

Boekenreeksen die iets later uitkwamen, maar desalniettemin zeer populair bleken onder de Teacher Tappers, zijn Vos en haas, Harry Potter en Geronimo Stilton

Een naam in de lijst die meteen onze aandacht trok, was Meester Pompelmoes van Hans Andreus. Meester Pompelmoes is een klassieke schoolmeester met een zeer brede algemene kennis en goed hart voor zijn leerlingen. Hier zijn wij alvast benieuwd naar!