Welke superkrachten hebben leraren?

Na de voorbije corona-periode weten ouders maar al te goed dat leraren superhelden zijn. Maar wat zijn dan hun speciale superkrachten en hebben leraren in verschillende landen dezelfde? We checkten het in Vlaanderen, Nederland en Engeland.

Superogen!

Superman kijkt dwars door de meeste materialen heen en Cyclops (van X-men) vuurt energiestralen (‘optic blasts’) af met zijn ogen. Onderschat de ogen van de collega-superhelden in het onderwijs niet.   In Vlaanderen en Nederland heeft twee derde een speciale lerarenvaardigheid die zo krachtig is dat het gewoon bekend staat als DE BLIK!  Net geen driekwart van de leraren in het basisonderwijs in zowel Vlaanderen als Engeland meldt dat ze de kracht hebben om ondersteboven te lezen en te schrijven. Bovendien zegt de helft van de leraren in alle drie de landen dat ze ogen in hun achterhoofd hebben. Daar kan Cyclops alleen maar van dromen!

Blazen van staal!

Haastend van klas naar klas, alleen gevoed door koffie uit de personeelskamer, hebben deze helden echt geen tijd voor toiletpauzes! Van de fysieke krachten die leraren gebruiken, is een stalen blaas het geheime wapen van zes op de tien leraren in Engeland, vijf op de tien leraren in Nederland en vier op de tien leraren in Vlaanderen.

Aha!

Onderwijs draait natuurlijk vooral ook om leren en ook hier zien we de superkrachten aan het werk. 52% van de respondenten van Teacher Tapp Vlaanderen geven aan dat ze i​n staat zijn om het hele jaar door meerdere "AHA, ik snap het"-momenten te produceren.

Kunnen ze dan echt alles?

Nee, natuurlijk, superhelden, sorry leraren, zijn ook maar mensen, al kan toch nog steeds 15% van de respondenten uit de vrije hand rechte lijnen op het bord te tekenen. Gelukkig bestaan voor de andere leraren nog steeds de nodige didactische hulpmiddelen. Waar zouden trouwens Batman en Iron Man staan zonder hun technische hulpmiddelen? 

Blijk van waardering

Hoewel Superman en The Flash hun superkrachten misschien hebben gekregen door een willekeurige blikseminslag of (zonne)straling, hebben leraren urenlang toegewijd gewerkt om hun superkrachten aan te scherpen. Dus vergeet niet op de Dag van de Leraar dit jaar al het harde werk dat ze hebben gedaan en de speciale krachten die ze gebruiken om je kinderen te laten leren!