Welke vreemde verzoeken krijgen leraren van ouders?
Onze open vraag ‘Wat is het vreemdste verzoek dat je ooit kreeg van een ouder of verzorger?’ kreeg 120 reacties van onderwijsprofessionals in Vlaanderen. Hier vind je een oplijsting die toch wat confronterend kan zijn … We eindigen met de 10 vreemdste verzoeken.
Ik vind jou leuk!
Verschillende leraren delen dat ze al eens op date werden gevraagd door een ouder. Of ze werden meegevraagd op reis, of naar een familiefeest. Herkenbaar? En wat doe jij met vriendschapsverzoeken van ouders op sociale media?
Vreemdste verzoek? Geen enkel. Buiten dat ik werd uitgenodigd om mee te gaan zeilen, mee te gaan lunchen, te participeren aan de Iftar … en zo kan ik er nog wel wat opnoemen!
Punten
De vraag om punten te manipuleren, komt geregeld voor. Dit kan gaan over hogere cijfers geven (“Het zal mijn kind motiveren”) tot zelfs de vraag om hun kind (zwaar) te buizen. Ook attesten vormen een bron van discussie. Er zijn ouders die veel over hebben voor zo’n A-attest: van een weekje gratis vakantie in een luxevilla tot een bezoek aan de rechtbank.
Een leerling die geen getuigschrift behaalde op het einde van het zesde leerjaar. ‘Jij regelt dat wel he juf.’ Terwijl er over mijn hand werd gewreven.
Maar waarom wachten op die punten? Er zijn ouders die de toetsen en examens op voorhand willen ontvangen, liefst mét correctiesleutel. Of gewoon een vrijstelling vragen voor het vak van de betrokken leraar, waarom niet?
Sancties
Heel wat leraren kregen al eens het verzoek van een ouder om hun zoon of dochter te slaan als die niet goed (mee)werkte in de klas. Er zijn ook ouders die vragen om hun kind elke dag huiswerk én strafwerk mee te geven.
Een leerling die zonder duidelijke reden, van de ouders, constant kauwgom moest kauwen op een driedaagse ...
En dan zijn er nog ouders die aan de leraar vragen om hun kind te straffen voor iets wat ze thuis mispeuterden. Eerste hulp bij opvoeding!
Opvoedingshulp in extremis
Sommige ouders verwachten wel erg veel van de leraar van hun kind. Iemand kreeg bijvoorbeeld de vraag om aan te leren hoe haar dochter een tampon kon insteken. Of een suppo insteken bij een leerling van 12 jaar. Of een infectiewerende zalf smeren op de intieme delen van een meisje. Of een beugel meermaals per dag vastklikken in de mond van een leerling. Smakelijk. Zindelijkheidstraining is ook een populair verzoek, zeker wanneer de ouders net een nieuwe zetel kochten.
Of ik z’n plassertje wou vasthouden bij het zindelijk worden op het potje.
Dat veel ouders hun deur wagenwijd openstellen voor leraren, dat wisten we al. Maar sommigen verwachten dan misschien wederkerigheid: “Mag mijn kind eens bij jou blijven slapen?”.
Thuis aan de deur stopte een ouder met de vraag of ik dochterlief haar tand wou trekken.
Leraren dragen heel wat petjes: van boodschapper (“Vraag eens aan X wat hij deze middag wil van de frituur?”, “Wil je eens tegen mijn zoon zeggen dat hij ook eens af en toe in de douche moet?”) tot chauffeur (met een kind naar de winkel gaan, kinderen thuis afzetten, ‘s avonds naar school rijden en de klas openen voor een leerling die haar huiswerk vergeten is, kinderen ophalen aan de bushalte ...) of tweede opinie (meegaan op huizenjacht, de slaapkamer van een kind inspecteren).
Kan jij met de leerling naar huis rijden, de voordeur opendoen en de sleutel thuis achterlaten? (Mama ging later thuis zijn en kind wou niet naar de beschikbare naschoolse opvang)
En ja, leraren zijn ook pedagogisch geschoold ... Een leraar kreeg bijvoorbeeld de vraag om een verjaardagsfeestje thuis te helpen begeleiden voor de hele klas.
Of we kinderen op school hun tanden niet kunnen laten poetsen. Zo van allemaal op een rij, de een na de ander, jullie zijn daar toch pedagogisch voor geschoold?
Voor je het weet geraak je betrokken in zaken waar je liever van wegbleef: helpen bij een vechtscheiding, een verslag schrijven tegen de vader van een leerling op vraag van de moeder, verdwenen geld van thuis moeten zoeken in de schooltas van een kind, of de vraag krijgen om jouw mannelijke collega geen pampers te laten verversen in de kleuterklas ...
Extra lessen
Leraren krijgen meermaals de vraag om bijlessen te geven. Vooral privélessen van leraren zijn zeer in trek, en daar worden soms hoge sommen voor betaald. Wie wil er nu niet mee met een gezin op (wereld)reis om daar tegen betaling les te geven aan een leerling? Die bijlessen worden overigens niet alleen gevraagd voor de leerlingen: ook oma wil verder bijleren.
Drang naar controle
Er zijn mama’s en/of papa’s die het reilen en zeilen van hun kind op school in detail willen opvolgen. Zo zijn er leraren die de vraag kregen om elke dag een verslag te schrijven: met wie speelde het kind, wat had ze gedaan, hoe had ze gegeten, of ze naar het toilet is geweest ... Of gewoon elk lesuur laten weten hoe het geweest is, dat kan ook! Sommigen gaan nog verder ...
Kan je kijken of hij ‘s morgens kaka doet en hoeveel?
Inspraak willen hebben in de lessen komt ook voor, zoals de vraag om de leerlingen zeker ‘Frans Frans’ te leren, en niet ‘Vlaams Frans’.
Oudercontacten zijn het uitgelezen moment om ouders wat beter te leren kennen. Maar waarom moet dat op school? Kunnen leraren dit niet thuis doen zodat ouders zich niet speciaal nog moeten verplaatsen? Of gewoon het uur veranderen zou al veel doen: om 6u ‘s morgens of 23u ‘s avonds.
Of ik, gezien mijn wedstrijdcarrière in het judo, enkele judotechnieken met hem wilde doen tijdens het oudercontact.
Missen is menselijk ...
Je kind inschrijven voor de eerste communie terwijl ze zedenleer volgt? Kan gebeuren. Een kind vergeten ophalen van openluchtklas en onbereikbaar zijn? Misschien wat verontrustend ...
Niks
Een aantal onderwijsprofessionals liet ons weten dat ze nog nooit een vreemd verzoek kregen van een ouder.
10 toppers
Dit zijn volgens ons de tien vreemdste verzoeken uit de lijst:
- "Kan je kijken of hij ‘s morgens kaka doet en hoeveel?"
- "Verzoek om tegen betaling eigenlijk de ouderrol over te nemen qua bevestiging en steun geven aan het kind in kwestie."
- "Meegaan op wereldreis als privéleraar!"
- "De mama vroeg of ze zelf (nog) eens een les mocht bijwonen. Ze was een oud-leerlinge en miste de school."
- "Of ik bijles wilde geven aan de oma."
- "Mag mijn kind eens bij jou blijven slapen?"
- "Eén ouder wilde dat we de bezemkast herinrichten als kamer voor hun zoon in het reeds volzette internaat."
- "Een kind met C-attest alsnog een A geven in ruil voor een weekje gratis vakantie in de luxevilla van de familie."
- "Of we de zoon het taakje 'vegen' niet zouden willen laten doen want dat is "toch duidelijk een taak voor meisjes" (1e leerjaar)"
- "Een stukje kraakbeen dat uit de knie gehaald was bij de mama en de vraag om er eens mee te mogen rondgaan in de klas."