Tips van 11 tot en met 17 september 2023
15/09/2023
- Digitale communicatiemiddelen maken deel uit van het schoolgebeuren. Dit is niet altijd evident voor laaggeletterde ouders. In dit artikel worden tips gegeven hoe je je digitale omgeving voor iedereen kan ontsluiten.
Bijlage: Aansluitend op de bovenstaande tip vind je de link naar de website van de voorbije 'week van de geletterdheid' met als slogan: hou het duidelijk. - Een tip uit het Nederlands onderwijs over hoe je in een grootstedelijke context kunt streven naar (erg) goede leerresultaten.
Tip of the day: Op deze site vind je gebalde, Engelstalige samenvattingen (telkens 1 pagina) van belangrijke onderwijskundige boeken en thema's zoals expliciete instructie, cognitive load theory en veel meer. - De opvolger van het M-decreet moet vanaf dit schooljaar de beste schoolplaats zoeken voor elke leerling met een beperking. Niet evident, ook niet voor ouders.
Extra tip: Er is een groot verschil tussen de taal die we op school leren en de taal die we in ons dagelijks leven spreken. Dat maakt het allesbehalve vanzelfsprekend voor anderstaligen om Nederlands te leren. Hoe maak je je meer verstaanbaar?
Kleuteronderwijs: Je kan niet vroeg genoeg starten met zelfsturing bij kleuters volgens de onderzoekers in dit artikel. - Het verbieden van het spreken van de thuistaal op de speelplaats is geen lichtzinnige zaak, stelt Kris Van den Branden.
- Twintig boekentips om met taal en meertaligheid aan de slag te gaan in de klas.
- Podcast op zaterdag: De eerste twee volledige schoolweken zitten er bijna op. In deze podcastaflevering, die deel uitmaakt van een reeks over startende leerkrachten, wordt ingezoomd op hoe je je eigen visie als startend leraar kan versterken.
- Inspirerend op zondag: Als leerkracht heb je veel impact, al kom je dat pas veel later te weten.