Samen is SMART

Terug naar startVisie- De sterke leraarVormgeving stages - Vorm en invullingMeedoen en meedenken - Doe mee! Een win-win!

SMART = Samen Met ARTeveldehogeschool

Met de benen in de praktijk van bij de start van de opleiding willen we de student sterk opleiden en goed voorbereiden op het leraarschap van vandaag en morgen. Sterk opleiden is een verhaal van partnerschap: het is iets wat samen gebeurt en op die manier ook kansen biedt om te leren van en met elkaar.

Om partnerschap tot leven te laten komen, streven we naar een duurzame samenwerking met onze stagescholen. De opleiding sluit voor dit partnerengagement aan bij het SMART-netwerk voor stagescholen, waartoe de opleidingen lager onderwijs en kleuteronderwijs reeds toebehoren. Meer informatie over dit SMART-concept vind je hier

Het SMART-concept is gebouwd op twee belangrijke pijlers: Samen sterk opleiden en leren met en van elkaar.

Samen sterk opleiden

Om sterke leraren te vormen is een sterke opleiding nodig: een opleiding die goed in elkaar zit en de wisselwerking faciliteert tussen leeractiviteiten op de campus, thuis en in de scholen van het SMART-netwerk, is een krachtige leeromgeving die studenten kan voorbereiden op het leraarschap van vandaag en morgen.

Vier speerpunten bepalen mee de opbouw en de organisatie van de stages:

Samen leren, lesgeven en opleiden

Een SMART-school zet de deur open voor een groep studenten die samen stage lopen. Het is een ontmoetingsplek van medestudenten, mentoren en stagebegeleiders die ervaringen kunnen uitwisselen en elkaar inspireren. Mentoren en de stagebegeleiders begeleiden samen studenten. De traditionele begeleidingsrol wordt doorbroken: er wordt geleerd door samen te doen en kort op de bal te spelen.

Geïntegreerd leren en werken

Theorie staat nooit los van de praktijk. Het is immers in de praktijk dat de reële en complexe situaties zich voordoen. Van bij de start van de opleiding is er een wisselwerking tussen theorie en praktijk om transfer te realiseren. Studenten nemen mee wat ze leren in de opleiding en keren na een praktijkdag ook weer terug naar de opleiding met een pak ervaringen in de rugzak. Atelierdagen ondersteunen het proces van transfer en de integratie van theorie en praktijk.

De zelfsturende en onderzoekende leraar

Stages bieden groeiruimte voor studenten waar fouten maken mag. In alle veiligheid kunnen ze onderzoeken en experimenteren. De focus wordt niet meteen op beoordelen gelegd: op die manier krijgt innovatie alle kansen en wordt het mogelijk om studenten inspraak te geven in de manier waarop zij hun stages willen invullen. Bij de start van de opleiding worden studenten sterk ondersteund. Meer en meer nemen ze daarna hun eigen leerproces in handen. Op die manier wordt de student een zelfsturende professional. Het laatste jaar van de opleiding is het sluitstuk van de student als ondernemer: hij voert een praktijkonderzoek uit om zijn eigen (klas)praktijk te verbeteren en gaat aan de slag met een praktijkprobleem van de stageschool.

Leraar in wereld en maatschappij

De samenleving van vandaag is complex en superdivers. Daarenboven staan we ook voor heel wat uitdagingen, zoals klimaatsverandering, kansarmoede. We leren studenten dat dit geen struikelblok is maar een opportuniteit waarbij elke jongere evenveel kansen krijgt. Door in het eerste jaar in te zetten op kijken naar en in interactie gaan met jongeren, leren de studenten alle jongeren waarderen.
Van bij de start van de opleiding wapenen we studenten met inzichten maar brengen we hen ook samen om elkaars perspectief te leren beluisteren en waarderen.
We zetten in op maatschappijbetrokkenheid, engagement, duurzaamheid en wereldburgerschap.


Leren met en van elkaar 

De uitbouw van een sterk SMART-netwerk brengt scholen en de opleiding samen. Ze vormen een professionele leergemeenschap waarin geleerd wordt van en met elkaar. De leergemeenschap krijgt vorm door met elkaar samen te werken op een SMART-school. Opleiden wordt een gedeelde verantwoordelijkheid tussen de stagebegeleider en de mentoren. Samen studenten begeleiden, maakt van elkaar een sterkere coach. Ook ontstaat er gesprek over het leven op school en in de opleiding zodat niemand op een eiland blijft zitten. Omdat stagebegeleiders op scholen aanwezig zijn, blijft de opleiding up to date.

Wat leeft in verschillende scholen wordt vaak opgepikt om onderwijsonderzoek over te doen. Jaarlijks lopen aan onze hogeschool heel wat onderzoeks- en ontwikkelprojecten waarbij docent-onderzoekers nieuwe didactisch-pedagogische inzichten en materialen genereren en deze know how vervolgens naar het werkveld brengen. SMART-scholen zijn onze geprivilegieerde partners om deel te nemen aan en gebruik te maken van onderwijsonderzoek van Arteveldehogeschool. Ook het onderzoek dat studenten in het laatste jaar doen, vaak gekoppeld aan lopende projecten in de hogeschool, kan interessante leeruitkomsten bieden voor scholen. Neem alvast hier een kijkje in de vele interessante projecten binnen het expertisenetwerk Onderwijs van Arteveldehogeschool. 

Naast de ontmoetingen die plaatsvinden op SMART-scholen, willen we scholen, mentoren en lerarenopleiders ook over scholen heen bij elkaar brengen. Jaarlijks nodigen we onze SMART-scholen uit op een trefdag, waarop ruimte en tijd wordt gemaakt voor ontmoeting, uitwisseling, dialoog over samen opleiden en vorming. Ook zijn heel wat boeiende opleidingen en vormingen rond levenslang leren gebundeld In Artevelde Academy, en ook vormingen op maat van de school zijn mogelijk. Een aanrader! Vanuit Artevelde Academy wordt op regelmatige basis ook interessant onderwijsnieuws in een nieuwsbrief gebundeld.