Het onderwijswoord van 2023

Zonder twijfel hebben de respondenten van Teacher Tapp een duidelijke stem laten horen over het onderwijswoord van 2023. Wanneer we de resultaten bestuderen, is er één woord dat meteen in het oog springt: LERARENTEKORT (1). Dit onderwijswoord is met ruime voorsprong het meest vernoemde. Ondanks de grote media-aandacht voor dit probleem, hebben jullie ons in 2023 talloze redenen gegeven waarom jullie gepassioneerd blijven over het onderwijs. Deze hartverwarmende reacties zijn gebundeld in ons rapport ‘Het schoonste beroep’. Laat ons hopen dat we op deze manier kunnen blijven inzetten op het onderwijs positief in beeld brengen.

Het tweede populaire onderwijswoord van 2023 blijkt zij-instromer (2) te zijn. Steeds vaker vinden zij-instromers de weg naar onderwijs, wat beschouwd kan worden als een welkome ontwikkeling gezien het lerarentekort. 

Op de derde plaats staat planlast (3). Dit woord deed in 2022 ook al mee in de strijd naar het onderwijswoord van het jaar. Het blijft een hardnekkig probleem in ons onderwijs. 

Andere woorden die het jaar 2023 kunnen samenvatten volgens sommigen zijn: (onderwijs)vernieuwing, PISA, onderwijskwaliteit, ChatGPT/AI, digitalisering, minimumdoelen, flexijob, inclusie/leersteun, differentiatie, deconnecteren, expert-leerkracht, executieve functies, hervorming, verbinding ... 

We ronden af met een sprankel positiviteit: een respondent vond ‘hoopvol’ het woord van het jaar. Laten we gaan voor een hoopvol 2024!