Samenwerkingspartners
Welke partners kiezen we en hoe houden we hen betrokken?
- Is er goed nagedacht over welke organisaties en partijen rond de tafel zijn gebracht? Maken de cruciale partners deel uit van het samenwerkingsverband? Zijn er teveel of te weinig organisaties betrokken?
- Blijven de organisaties rond de tafel (elk op hun eigen wijze) voldoende actief in de loop van het samenwerkingsproces? Blijft hun betrokkenheid en gevoel van eigenaarschap op peil?
- In welke mate is van elke organisatie duidelijk met welk mandaat men rond de tafel zit en hoe de communicatie en terugmelding naar de achterban verloopt?
Als je een schip wil bouwen, roep dan geen mannen bij elkaar om hout te verzamelen, het werk te verdelen en orders te geven. In plaats daarvan, leer ze verlangen naar de eindeloze zee (Antoine de Saint-Exupéry)
Ben je er klaar voor? (werkvorm)
Samenwerken met externe partners staat niet los van hoe elke organisatie intern is gestructureerd. Als jouw organisatie intern op punt staat, is het makkelijker om extern samen te werken.
Stakeholder-analyse (werkvorm)
Tijdens het samenwerkingsproces nemen de betrokken partijen vaak een verschillende positie in t.a.v. een concreet doel of project. Het is dan behulpzaam om een overzicht te maken van deze verschillende posities, zodat je hierbij kan aansluiten bij het faciliteren van de samenwerking.
Arena-analyse (werkvorm)
De opstartfase van een nieuw samenwerkingsverband is een spannende periode. Wie zullen we bij ons idee of thema betrekken en wie niet? Wie spreken we aan, waar gooien we een visje uit, … ? Er zijn geen vaste regels: het is een proces van afweging. Een hulpmiddel hierbij is de arena-analyse.
Mandaat en draagvlak (werkvorm)
Wanneer je als vertegenwoordiger van een organisatie in een samenwerkingsverband stapt, is het aangewezen dat je een “mandaat” krijgt. Daarmee maakt jouw organisatie duidelijk wat ze van jou verwacht en ook wat jouw speelruimte is om beslissingen te nemen. Meteen weten de andere partijen ook wat ze aan je hebben.
Sleutelpersonen (werkvorm)
Organisaties zitten als zodanig niet rond de tafel. Ze worden vertegenwoordigd door personen. We noemen ze hier even “sleutelpersonen”, omdat ze de brug bouwen tussen de netwerksamenwerking en de (achterban van de) eigen organisatie. Het is belangrijk stil te staan bij de rol en de impact van deze sleutelpersonen / bruggenbouwers. Zij hebben immers een grote invloed.
Kijk ook eens bij...
Je vindt ook bij andere domeinen interessante werkvormen en modellen. Kijk eens bij "Ambities en belangen": sterktes en hulpbronnen, motieven en behoeften van organisaties; bij "Rollen en competenties": de leidende kern; bij "Trio in balans": investering&return-weegschaal of bij "Organisatie & coördinatie": centrum en periferie